IZLOŽBA: „50 godina s nama“ Vladimira Vočaneca

Galerija Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci poziva vas i vaše prijatelje na otovorenje likovne izložbe „50 godina s nama“ autora Vladimira Vočaneca; koja će se održati 5. prosinca 2016. godine s početkom u 18:30 sati.

U programu sudjeluju:

– prof. Petra Marković

– Antun Smajić

 

    Vladimir Vočanec  rođen je  1948. godine u Zagrebu. Primijenjenu školu  i  Pedagošku akademiju završio u Zagrebu. Godine 1972. zapošljava  se u Školi Ivane Brlić Mažuranić u Rokovcima, a od 1974. godine surađuje s kiparom Antunom Babićem, s kojim otkriva tehniku trajbanog bakra i s tim se nastavlja  intenzivno baviti. Danas je on jedan od rijetkih autora na području Panonije koji njeguje takav medij izražavanja.

    Autor bakrene ploče oblikuje kucanjem alata modelirajući pozitiv i negativ, prateći formu ranije postavljenog crteža.  Figuracija u radovima je blago stilizirana, čitka, konkretna  u kontrastnom odnosu s titravom  teksturom pozadine.  Autor u odabiru često odstupa od klasičnog pravokutnika i odabire formate s luneticom na gornjem djelu formata, koji svojim oblikom asocira na nebeski svod, a likovno djeluje zanimljivije. Ikonografsko uporište ovih djela bazira se na pričama iz mitologije (antičke, slavenske, keltske) ili sakralnih  tema crpljenih iz biblije (Knjiga postanka ili Kalvarije) i života svetaca, a vječna su tema i neiscrpna inspiracija kršćanskih vrednota. Bilo da autor o sakralnosti progovara putem simbola ili narativno,  poruka je promatraču prenesena.  Alegorija šume ili alegorija glazbe u ovim sabranim djelima se spaja  i razdvaja, a odaju ih vidljivi atributi poput pastirskih frula, mandolina  ili još kojih milozvučnih instrumenata i ptica, a sama rasplesana pozadina je vidljivi trag melodije.

    Vočanec svojim djelima prikazuje alegoriju glazbe, a asocijacija zvuka provlači se kroz sve radove i uvodi promatrača u svijet mistike i snova.  Potražuje, pronalazi  i predstavlja jedan metafizički svijet.

Designed by T-mark Vinkovci