Komedija “KLUPKO”

Komedija “KLUPKO”

U srijedu 30.05. u 20 sati predstava Klupko Pere Budaka u izvedbi kazališta “Mika Živković” Retkovci

Igraju: Marija Mrvičin, Ilija Červen, Marta Prljević, Zdravko Šinjori, Lidija Stević, Maja Jakšić, Vesna Šinjori, Dražen Matijašević, Antun Brajković, Katica Štefančić, Dijana Ivkov, Mira Šutalo i Darko Lovretić

 

Režija i prilagodba: Marko Sabljaković

Scenografija: Dejan Duraković

Asistenti scenografa: Magdalena Klen i Dražen Matijašević

Kostimografija: Dražen Matijašević

Šminka: Ruža Miler

Odabir glazbe: Goran Krznarić i Marko Sabljaković

Stručni suradnik za rasvjetu i zvuk: Goran Krznarić

Tehničar rasvjete i zvuka: Šimun Ištaković

Izrada scenografije: Stolarski obrt „Mikuš“, Ivankovo

Izrada kostimografije: Marija Mrvičin

 

Budak je izvanredan stvaratelj komediografskih tekstova, koji je našu književnost obogatio svojim bez sumnje vrijednim komedijama te tako postao jedno od najznačajnijih imena u hrvatskoj komediografskoj književnosti.

Budakovo Klupko praizvedeno je prvi put 1953. godine u zagrebačkom kazalištu „Komedija”. Ono i danas ostaje jedno od najtraženijih komada u našim provincijskim i centralnim kazalištima. Razlog je jednostavan. Pisac je u njemu iznio svu draž naše ličke ikavske štokavštine, a likovi su autentični, punokrvni, izvorni i uvjerljivi.

U malom ličkom mjestu krčmarica Roža, raspuštenica i majka izvanbračnog djeteta, i seoski šaljivac i spletkar, nosati Josina, pletu klupko oko nevjernog Jursana – još jednog u nizu naših povratnika iz ekonomske emigracije. U tom su se spletu intriga našle i Rožina kći Anica i Josinina Vranjica, udovac Mijat (vjerojatni Aničin otac), koji pri svakom noćnom ulasku i jutarnjem izlasku kroz prozor Rožine sobe zapada u nevolju, trgovački putnik Radojko, službenice Jeka i Janja, goropadna i energična Antuša i njezina majka Manda – pričljive ljubiteljice rakije. Sve to prati Pela svojim nenajavljenim dolascima u Rožinu krčmu, ali i momak Ilija, skrivajući svoju ljubav prema Anici. Kada se učini da će stvari izmaći nadzoru, autor svoju šaljivu pripovijest iz narodnoga ličkog života majstorski privodi kraju…

Klupko, kao i svaka tipična komedija zapleta, obiluje intrigama, zamjenama identiteta, duhovitostima, karikiranjima, paralelizmima, obratima, lascivnostima i dosjetkama koje, u osebujnom ikavsko-štokavskom govoru, i dalje zadržavaju svježinu i aktualnost.

Godine 1981. Klupko je prvi put postavljeno u retkovačkom kazalištu u režiji Mike Živkovića te ostvarilo zapažen uspjeh. Povodom obilježavanja 20. godišnjice Mikine smrti, retkovački kazalištarci u spomen na svog učitelja, glumca i redatelja, ponovno publici prikazuju komediju koja će razveseliti i nasmijati mnoge gledatelje. Godine 2017. obilježena je 100. obljetnica rođenja hrvatskog dramatičara i komediografa Pere Budaka, a igranje njegova teksta prigoda je odati mu priznanje za kulturni rad te bogat književni i dramski opus.

Predstava je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH.

Cijena ulaznice: 30 kuna

 

Designed by T-mark Vinkovci