Po motivima poeme A. Šenoe: Postolar i vrag

Po motivima poeme A. Šenoe: Postolar i vrag

Režija i dramaturgija: Ivan Ćaćić
Suradnici: Maja Lučić, Hrvoje Seršić i Ria Trdin

Postolar: Ivan Ćaćić
Kćerke: Matea Grabić, Vladimir Andrić i Zorko Bagić
Vrag: Vladimir Andrić
Bog: Zorko Bagić
Postolarove cipele: Ivan Ćaćić, Katica Šubarić, Vladimir Andrić i Zorko Bagić

Lutke, kostimi, glazba i scenografija osmišljeni su zajedničkim radom mentora, profesora i studenata na Umjetničkoj akademiji

August Šenoa svoje je povjestice pisao prema narodnim motivima prikazujući tradicionalnunarodnu mudrost i slabost čovjeka kada se nađe u teškoj situaciji. Slabosti je prikazivao ne osuđujući čovjeka, nego naglašavajući kako se to može dogoditi bilo kome, ali da je važno pokajati se, pokazati poniznost, žaljenje i plemenitost duše, što bi rezultiralo u očišćenju od zla, oprostu grijeha i razrješenju priče. Isti motiv nalazimo i u ovoj priči. Siromašni i pošteni Postolar u teškoj je financijskoj situaciji. Ima tri kćeri čije financijske potrebe ne može zadovoljiti te mu na vrata dolazi vrag i nudi mu pomoć u zamjenu za njegovu dušu po koju će doći za sedam godina. Shvativši što je napravio, Postolar se pokaje te Bog dolazi u ljudskom obliku putnika-namjernika tražeći Postolarovu pomoć koju mu ovaj bez razmišljanja pruži, pa mu čak i besplatno popravi cipele. Zauzvrat mu Bog ispuni tri želje – podari moć tronošcu, čekiću i Postolarovim cipelama da uhvate vraga i ne puštaju ga dok Postolar to ne zaželi.

Poučnu i na široko poznatu priču o siromašnom starcu koji dušu predaje vragu Ćaćić je uspješno realizirao. Na dramaturškoj razini izvedba funkcionira, likovi su jasno predstavljeni, radnja je smislena i logična, prijelazi između scena su tečni, a i trajanje je prilagođeno dječjem uzrastu, kojem je izvedba i namijenjena. Prilikom adaptacije teksta Ćaćić je zadržao originalnu ideju mijenjajući samo određene elemente, što zbog razumljivosti, što zbog korištenja različitih lutkarskih tehnika (zijevalice, teatar sjena, lutke nadnaravne veličine koje prekrivaju animatorov torzo). U originalu Bog daje moć postolarovu tronošcu, drvetu kruške i prozoru da zadrže vraga, a djeca su gladna kruha, dok ovdje moć daje tronošcu, čekiću i cipelama, a kćeri žele kupovati i putovati u velegrad. Ćaćić je osim toga uveo i naratora – cipelu koju ju je Postolar oduzeo vragu i koja prepričava događaj malim cipelama u Postolarovoj radnji prije odlaska na počinak. Time je omogućio i trenutke za komunikaciju s djecom, a i olakšao im praćenje i razumijevanje dajući priči jasan uvod i zaključak.

Premijera: Gradsko kazalište VInkovci, 28. veljače 2013.
Trajanje predstave: 35 minuta

FOTOGRAFIJE:

Designed by T-mark Vinkovci