30. FESTIVAL GLUMCA

30. FESTIVAL GLUMCA

from to
Događaj Arhiva predstava

30. Festival glumca

Od 14. do 21. svibnja 2023. “30. FESTIVAL GLUMCA”

I ove se godine u našoj županiji održava Festival glumca. U kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima biti će odigrano šest predstava Festivala.

CIJENA ULAZNICA: 7 eura osim za monodramu “NA RUBU PAMETI” (5 eura), a za dječju predstavu dolaze organizirano škole.
PRODAJA ULAZNICA U KAZALIŠTU od 8. svibnja.


 

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

  • Ponedjeljak, 15. 5. u 21 sat

“PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA”

Koprodukcija HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA ZADAR i KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR
Ivo Brešan „PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA“ u režiji Dražena Ferenčine

Uloge:
BUKARA – Dragan Veselić
ŠIMURINA – Ivica Pucar
OFELIJA – Mia Zara Burčul
MAJKAČA – Gabrijela Meštrović Maštruko
MAČAK – Alen Liverić
JOCO SKOKIĆ – Dominik Karakašić
UČITELJ ŠKUNCA – Davor Jureško
PULJO – Josip Mihatov
POLITIČAR – Lino Brozić
ŠIME – Mimi Zadarski

„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ neprijeporno je jedna od najboljih i najvažnijih suvremenih hrvatskih drama. Brešan je u njoj bespoštedno prikazao tragične posljedice do kojih dovodi totalitaristička ideologija u sprezi s neiskorjenjivim primitivnim mentalitetom. Budući da su samo dvije stvari beskonačne, kako kaže Einstein, a to su svemir i ljudska glupost, Brešanov komad nažalost postaje posebno relevantan u naše doba kada se znanje obezvređuje, a poput šumskog se požara šire dezinformacije koje otvaraju prostor za potencijalno pogubne ideologije i ozbiljne manipulacije. Ova će predstava, uz lutkarske elemente i balans između komedije i tragedije, pokazati izuzetnu vitalnost i aktualnost ovog klasika suvremene hrvatske drame.


 

Ivica i Marica, plakat

  • Utorak, 16. 5. u 11 sati

“IVICA I MARICA”

LUTKARSKA SCENA „IVANA BRLIĆ – MAŽURANIĆ – SCENA „I.B.M.“, Zagreb
– Predstava za djecu i mlade –
Braća Grimm „IVICA I MARICA“ u režiji Luke Juričića

Glume: Zdenka Šustić, Ksenija Gregurić, Mihael Elijaš

“Ivica i Marica” klasik je braće Grimm o bratu i sestri koji se izgube u šumi i pronađu kućicu napravljenu od slatkiša. Priča je dječji klasik – uzbudljiva, zabavna, ali i poučna. U priči o bratu i sestri ispričana je ustvari borba dobra i zla u kojem dobro na kraju pobjeđuje.

Dječja radoznalost ih odvodi do starice, zle vještice koja ih namami u svoju kućicu od kolača i čokolade kako bi ih pojela, no lukavi Ivica i Marica je uspiju nadmudriti i pobijediti. Vještica je na kraju nastradala, čime braća Grimm šalju poruku da dobro uvijek pobjeđuje zlo.

Trajanje: 40 min

Za uzrast: 3+


 

Nora, kuća lutaka

  • Srijeda, 17. 5. u 19 sati

“NORA – KUĆA LUTAKA”

Koprodukcija KAZALIŠTA MARINA DRŽIĆA, Dubrovnik i GRADSKOG KAZALIŠTA JOZA IVAKIĆ VINKOVCI
Henrik Ibsen „NORA – KUĆA LUTAKA“ u režiji Paola Tišljarića

IGRAJU:

HELMER, odvjetnik – Matija Grabić
NORA, njegova žena – Matea Marušić
LINDE – Marija Šegvić
DOKTOR RANK – Hrvoje Sebastijan
KROGSTAD – Bojan Beribaka

„Misliš li da ja takvu žrtvu od tebe ne bih primila? I ne bih. Ali što vrijedi moja riječ prema tvojoj? Ovakva žena kakva sam sad, ne može biti tvoja supruga.“

Lutkina kuća, drama je koja od svoje praizvedbe u Kopenhagenu 21. prosinca 1879. godine ne prestaje intrigirati ni publiku ni kazališne umjetnike. Nordijski dramatičar Henrik Ibsen postigao je njome ne samo golem kazališni uspjeh već i snažno uzdrmao niz društvenih struktura što su se našle pogođene kritičkim mislima ove drame. Drama završava kada glavna protagonistica Nora, koja je dotad bila u naizgled skladnom braku s odvjetnikom Torvaldom Helmerom, napušta svoj dom da bi mogla postati osoba kakva želi biti, a ne samo lutka za igranje u rukama svog muža. Ibsen je kazalište smatrao javnom govornicom na kojoj autor izražava i bori se za svoje ideje bez obzira na moguće negativne reakcije publike koja je zarobljena u naučenim društvenim obrascima. Nora je simbol pobune, ona ne želi više nikome polagati račune, pravdati svoje postupke ili dati drugom da odlučuje umjesto nje. Želi vlastito pravo izbora i odlučivanja. 143 godine kasnije, tamo gdje Nora završava, počinje naša predstava…

TRAJANJE: 90 min.

VIDEO NAJAVA: https://www.youtube.com/watch?v=x6G34HSS4Hg


 

Na rubu pameti

  • Četvrtak, 18. 5. u 20 sati

“NA RUBU PAMETI”

MONODRAMA DRAGANA DESPOTA: NA RUBU PAMETI

Krležin roman ‘Na rubu pameti’ predložak je monodramskog autorskog projekta glumca Dragana Despota koji potpisuje adaptaciju, režiju i izvedbu, dok je autor glazbe Arsen Dedić.

Impresivna i nadahnjujuća izvedba o bezimenom doktoru prava koji s buntovnim stavom dolazi u sukob s društvom, jer jedino u takvom otporu vidi smisao života.

Ovo je jedini Krležin roman pisan u prvom licu jednine, u kojem Krleža svojim specifičnim stilom na ironičan i sarkastičan način pristupa ljudskoj gluposti i ljudima koje smatra maskama, koje se ponašaju u skladu s javnim ludilom, amoralni i koristoljubivi pojedinci koji ne prežu ni pred čim, pa čak ni pred ubojstvom.

TRAJANJE: 70 min.

 


 

Kronika seoske ljubavi

  • Petak, 19.5. u 21 sat

“KRONIKA SEOSKE LJUBAVI”

TEATAR RUGANTINO, Zagreb
Ivan Vidić „KRONIKA SEOSKE LJUBAVI“ u režiji Darija Harjačeka

Glume: Gordana Gadžić i Sreten Mokrović

„Grad je pakao, opasan je i prljav i nikad se ja nisam s njim srodio, jer ja sam dijete sela“, izgovorit će u svojoj ispovijesti šezdesetineštogodišnji Milivoj, umirovljeni branitelj koji se nakon dugotrajne parnice izborio za svoju ratnu mirovinu nakon što se na njega srušio ormar s registratorima. Milivoj je bio pripadnik vojne pravne službe. Nakon silnih životnih razočarenja, Milivoj će svoj mir pronaći na selu. Sa susjedom Ljubicom, bivšom prvom pratiljom neimenovanog natjecanja za miss, ući će u biznis s jajima. Kuća do kuće, kokošinjac do kokošinjca, Ljubica i Milivoj razvili su susjedski i poslovni odnos koji nije nimalo idiličan. Milivoj je krut, nespretan, ne baš naročito praktičan čovjek, idealist koji se bori u glavi sa cijelim svijetom, što ga čini osamljenikom i svojevrsnom modernom varijantom Don Quijotea, dok pokraj njega živi Ljubica – samouvjerena žena, velikog životnog iskustva, nesalomljivi životni borac, ženstvena, putena, ali i duboko razočarana u cijeli muški rod.

“Kronika seoske ljubavi” ljubavna je komedija koja kroz period od četiri mjeseca kronološki prati stvaranje jedne netipične ljubavne veze.

VIDEO NA FACEBOOK-u https://fb.watch/jIU2Dwefhs/


 

55 kvadrata

  • Subota, 20. 5. u 21 sat

“55 KVADRATA”

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE SPLIT
Ivana Vuković „55 KVADRATA“ u režiji Ivana Plazibata

Uloge:
Tino – Goran Marković
Fani – Arijana Čulina
Lena – Ana Marija Veselčić
Luka – Roko Sikavica
Nataša – Snježana Sinovčić Šiškov
Đuro – Nikola Ivošević

55 kvadrata, tekst inspiriran svakodnevicom i kolumnom Jurice Pavičića, u slice of life maniri prati suvremenu splitsku obitelj tijekom ljetnih mjeseci. Izbačeni 1.5. iz stana koji unajmljuju, Lena i Tino odlučuju ljetne mjesece provesti kod Leninih roditelja, mlađeg brata i bake u stanu od 55 kvadrata. Osim najezde turista, ljeto u stanu otežava nepitka voda, požar koji se opasno približio gradu, te smrad odlagališta smeća koji se širi cijelim gradom, a posebno kad zapuše južina, metaforički podsjećajući na odnos grada prema svojim građanima.

Predstava kritički propituje nasljeđene obrasce višegeneracijskog suživota i mehanizme mediteranskog društva čije su društvene politike pod teretom kapitala sve nepovoljnije kako za pojedinca tako i za obitelj.

Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u 2022.

TRAJANJE: sat i 40 minuta bez pauze

VIDEO NAJAVA: https://youtu.be/sHfS1Ep5ZBQ

Designed by T-mark Vinkovci