31. Festival glumca

31. Festival glumca

from to
Događaj Arhiva predstava

31. Festival glumca

31. Festival glumca – predstave u Vinkovcima

Nedjelja, 12. 5. u 21:00 sat / HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE SPLIT – Miljenko Smoje – Ivica Ivanišević “TIHA NOĆ” u režiji Gorana Golovka

ULOGE:

Smoje-Nenad Srdelić
Lepa-Nives Ivanković
Servantes-Donat Zeko
Luiđi-Joško Ševo
Bepina-Arijana Čulina
Roko Prč-Stipe Radoja
Anđa-Katarina Romac
Prisidnik-Marjan Nejašmić Banić
Sekretar-Vicko Bilandžić
Mali Mirko-Luka Čerjan
Peškaruša-Andrea Mladinić
Don Karmelo-Filip Radoš
Milicajac Mate-Maro Drobnić
Tajnica Elza-Tudor Gančević
Anđin i Rokov stariji sin-Andro Bilandžić
Anđin i Rokov mađi sin-Petar Prcela

Dramatizacija novelete “Kronika o našem Malom mistu” na kazališnoj pozornici oživljava dobro nam poznate, omiljene Smojine likove.

Jesmo li nas dvoje stvarali istoriju? – upitat će u jednom trenutku Roko Prč, kamarjer, prvoborac, pa hotelijer, svoju suprugu Anđu. Pitanje je, naravno, retoričko, njime on samo želi naglasiti njihovo neotuđivo pravo da prošlost ugode po svojoj mjeri i iz nje izvedu privilegij oblikovanja budućnosti. Uostalom, svaki se rat – ili, još šire, svaki se sukob – samo zato vodi: da bi se steklo pravo na pisanje povijesti. Kad se suoče militantni vjernik i borbeni ateist, oni se de jure sukobljavaju zbog apstraktnih koncepata odnosno maglovitih pitanja početka čovjeka i svijeta, ali de facto samo zbog prava na pisanje povijesti. Pobijedi li vjernik, volja Božja postaje mjerom svih stvari; nadvlada li u tome sukobu ateist, jedino što se računa jest volja čovjeka.

Likovi Miljenka Smoje odlična su zdravlja, neobično vitalni, jednako uskogrudni, isključivi i obuzeti željom za dominacijom kao nekada. Naravno, ima i onih koji stoje po strani, koji su izabrali svjedočiti komediji, umjesto da u njoj sudjeluju. I jedne i druge vidjet ćete večeras na sceni, ali i u gledalištu, sjedit će u vašoj blizini. Možda im i sami pripadate, pa ustvari nećete gledati kazališnu predstavu, nego tek zuriti u zrcalo.

TRAJANJE: 105 min.

 

Ponedjeljak, 13. 5. u 18:00 sati / HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU – po romanu Ivane Šojat “JOM KIPUR ILI POMIRENJE” u režiji Želimira Mesarića

Uloge:

Josip Matijević, branitelj u mirovini- Ivan Ćaćić
Grgur Romić , Josipov doktor, psihijatar – Duško Modrinić
Dubravka Matea- Grabić Ćaćić
Doktor Mravović -Nikola Radoš
Glavna sestra Ana -Antonija Pintarić
Magdalena, Grgurova majka -Jasna Odorčić
Milan, Josipov otac- Davor Panić
Kruno, Josipov djed, Milanov otac- Davor Panić
Ružica, Josipova majka- Anita Schmidt
Baka Marija, Milanova majka- Ljiljana Krička Mitrović
Crni -Matko Duvnjak Jović
Mandica, pacijentica- Mateja Tustanovski
Krešo Zajec, pacijent- Dominik Karaula
Zatvorska liječnica -Antonija Pintarić
Bolničar Ante -Mirko Ilibašić
Susjeda Ksenija- Mateja Tustanovski
Zatvorski čuvari -Matko Duvnjak Jović, Dominik Karaula
Zapovjednik -Mirko Ilibašić
Krešina žena -Mateja Tustanovski
Medicinska sestra -Katarina Milićević Drahotuski
Ciganka -Maja Frankić

Trenutak u kojem hrvatski branitelj Josip Matijević, dragovoljac Domovinskog rata, ulazi u ordinaciju i odluči se provjeriti mladome psihijatru Grguru Romiću jedan je od onih prekretnih trenutaka u izboru svakog pojedinca da promijeni sebe. Josip Matijević, ratnik koji je branio Osijek i Vukovar te preživio srpske logore, čovjek je koji se ne može pomiriti s nepravdom, opterećen obiteljskim nasljeđem i svakodnevnom političkom situacijom. Doktor Romić drugi je, drugačiji, mlad, neiskusan, posvojeno dijete, nepriznat od kolega te se želi dokazati ili pobjeći. Razgovori u kojima se ne zna tko je pacijent, a tko liječnik pokazuju svu dubinu trauma koje poput demona opsjedaju hrvatsko društvo opterećeno novim i starim podjelama, nezaraslim ranama, zločinom i kaznom. Vješto kombinirajući suvremenost s biblijskim motivima kazne i progona, Jom Kipur Ivane Šojat roman je velike epske snage i duboko liričan u tragedijama pojedinaca. Kada će svanuti dan pomirbe – Jom Kipur – i trebamo li se prije njega prvo pomiriti sami sa sobom da bismo mogli pogledati druge oči, samo su neka od pitanja koja postavlja Ivana Šojat.

Trajanje: 130 min.

 

Utorak, 14.5. u 19:00 sati / PUČKO OTVORENO UČILIŠTE VELIKA GORICA, GRADSKO KAZALIŠTE – SCENA “GORICA” – Gustavo Ott “ŽENE NA RUBU” u režiji Marija Kovača

Glume: Martina Stjepanović Meter, Selma Sauerborn i Mia Krajcar

Dramski tekst Gustava Otta govori o tri suvremene žene koje život nije mazio i koje su se nebrojeno puta opekle i bile povrijeđene u svojoj potrazi za ljubavlju.

U ovoj komediji susrećemo ih u tridesetim godinama života, onom ranjivom periodu kada okolina od nas očekuje mnogo a sugerira nam da je kraj (četrdesete!) blizu. Svaka od njih spas traži na drugom mjestu: jedna u naručju oženjenog muškarca koji je zavarava, druga u suicidalnom bijegu od rutine obiteljskog života, a treća u misticizmu religije. Svakoj nedostaje ono što imaju druge dvije no niti jedna to ne zna. Crnohumorno i kirurški precizno ovaj tekst secira nezahvalnu poziciju žene u suvremenom društvu.

 

Srijeda, 15.5. u 11:00 sati / PUČKO OTVORENO UČILIŠTE VELIKA GORICA, GRADSKO KAZALIŠTE – SCENA “GORICA” – Predstava za djecu i mlade – Zoran Pongrašić “MAMA JE KRIVA ZA SVE” u režiji Lee Anastazije Fleger

Glume: Ivan Magud, Jurica Marčec i Roko Protić

Riječ je o vrlo napetoj, zanimljivoj priči, koja djecu snažno veže uz glavnog protagonista Berislava. Dječaka Berislava, jedne nedjelje kad je on zabunom otišao u školu, otmu pljačkaši Ožiljak i Buraz. Berislav ih je zatekao u pljački, a oni ga otimaju ne bi li se riješili svjedoka. On ostaje zaključan u nepoznatom stanu, ali brzo smisli kako pozvati pomoć. Preko interneta! Ubrzo mu na SOS poziv odgovaraju dvije sestre blizanke Stela i Mirela. Njih dvije i Berislav s otmičarima prožive cijelu avanturu. Ovo je veoma zabavna kriminalistička priča.

Pongrašić želi poručiti svojim čitateljima da niti jedna situacija s kojom se sretnemo u svom životu nije bezizlazna. Djecu prikazuje kao veoma sposobne i samostalne jedinke, a naivnost odraslih veoma duhovito i suptilno ismijava.

Uzrast: 8+

 

Četvrtak, 16.5. u 19:00 sati / GRADSKO DRAMSKO KAZALIŠTE GAVELLA, Zagreb i LUDENS TEATAR, Koprivnica – Florian Zeller “MAJKA” u režiji Enesa Vejzovića

Igraju:

Bojana Gregorić Vejzović
Matija Gašpari
Amar Bukvić
Tena Nemet Brankov

Dramski tekst “Majka”, francuskog romanopisca, dramatičara, scenarista, kazališnog i filmskog redatelja Floriana Zellera, dio je trilogije u kojoj su i podjednako hvaljeni “Otac” te “Sin”. Zellerove drame igrane su u 50-ak zemalja, a neke od njih proglašene su vrhuncima nove dramske književnosti 21. stoljeća. I “Majka” je izuzetan glumački materijal, potresna studija karaktera, ispisana u inventivnoj dramaturškoj matrici u kojoj se isprepliću doživljeno i zamišljeno, (ne)ostvareno i izmaštano, u atmosferi “rastuće napetosti i čudnovatog ozračja”.

“Bojana Gregorić Vejzović na “Gavellinoj Maloj sceni te u suptilnoj i promišljenoj režiji svog supruga Enesa Vejzovića igra lik majke najprije kao optuženika svoje obitelji, a zatim samu sebe stavlja pred porotu publike kao optuženicu.” (Nataša Govedić, Novi list)

Predstava traje sat i 10 minuta.

 

Subota, 18.5. u 21:00 sat / GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH SPLIT – Ivan Leo Lemo “ZAKON ZAGORE” u režiji Ivana Lea Leme

Anđelija: Lidija Florijan
Anđelija: Ana Gruica Uglešić
Anđelija: Mia Vladović
Anđelija: Nada Kovačević
Anđelija: Ivana Gudelj
Anđelija: Andrea Mladinić
Ante: Matija Grabić
Glas radijskog spikera: Ivo Perkušić
Glasovi djece: Mikula i Jadran Vladović
Glas odraslog Josipa: Tomisav Topić
Glas Petra Krešimira Pehara: Siniša Čović
Glas druga Tita: Ivan Leo Lemo

Zakon Zagore donosi, na takozvanom vlaškom dijalektu, ljubavnu priču Ante i Anđelije. To nije uobičajena ljubavna priča i u mnogo čemu prkosi stereotipnom pogledu na te splitske doseljenike, takozvane Vlaje, koji su se iz Dalmatinske zagore spuštali do Splita i u njemu tražili bolju budućnost. Njihova je migracija uvelike utjecala na rast i razvoj Splita, identitetski ga obogatila i donijela mu neke specifičnosti i simptome. Poseban je fokus na liku Anđelije kojeg u ovoj inscenaciji tumači šest glumica u šest životnih razdoblja. Na neki način, to je ona ista ili slična THE Anđa kojoj su dušu udahnuli i velikani hrvatske književnosti Ivo Brešan i Miljenko Smoje. Ova je naša posveta i zahvala tim našim bardovima i učiteljima. Mi smo preuzeli njihovu “dramsku štafetu” i tu heroinu Anđu doveli do digitalnog doba. Naime, fabula Zakona Zagore obuhvaća razdoblje od 1945. godine do danas, do 2023. godine pa, osim intimne povijesti likova, donosi i društveno političku povijest ovih naših turbulentnih zakutaka. Kroz melodramatičnu potku propliću se komični, ali tragikomični prizori sudbina koje su nam svima i poznate i nepoznate i u kojima možemo i prepoznati i napokon upoznati svoje pretke, ali i same sebe.

CIJENA ULAZNICE: 8 eura / za dječju predstavu 4 eura

PRODAJA na blagajni kazališta od 6. svibnja, za radnog vremena. Nema rezervacija.

31. Festival glumca

31. Festival glumca - raspored predstava

Designed by T-mark Vinkovci