“DEKADENCIJA”

“DEKADENCIJA”


DEKADENCIJA

Koprodukcija: Kulturni centar Osijek i Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci

Autor teksta: Steven Berkoff
Režija: Ivan Kristijan Majić
Igraju: Vedran Dakić i Sara Moser
Kostimografija i scenografija: Mario Tomašević
Oblikovanje svijetla: Igor Elek
Prijevod: Tomislav Mišić
Premijera u Osijeku: 6. listopada 2023. / sezona 2023./2024.

Premijera u Vinkovcima: nakon obnove kazališta

– Dekadencija je predstava koja nesputano i iznad svega duhovito progovara o snobizmu, seksu, nasilju, ljubavi i društvu koje nas okružuje.

Malo vise od 40 godina je, kako je Dekadencija postala dio dramske literature. Igrana, cenzurirana, popularna ili nevidljiva. Sve od toga, ponekad i istovremeno. Komad je to, koji nije za svakoga. “Junaci” ove priče dva su para, pripadnici visokog društva u najgoroj i najkarikaturalnijoj verziji narcisoidnih i homofobnih zaljubljenika u dokonost, užitak i svoj status. Likovi pretjerani, ali nam možda ipak pomalo i poznati… zamislite ih samo s kriškom pršuta na čelu i odjednom će vam čitav niz tih krivih uzora proći pred očima.
Danas ti ljudi koje treba demistificirati nisu visoko britansko društvo kao u Berkoffovo vrijeme. Ali svako društvo ima svoje zlatne teliće. Brz, dinamičan i dramaturški suh tekst ogroman je izazov. U tim brzim izmjenama četiri lika, u struji misli bez interpunkcijskih znakova i moru pretjerivanja u koje su uronjeni likovi Dekadencije, izvrsno su se snašli Sara Moser i Vedran Dakić.

Zbog oštrog izražaja koji koristi vulgarni jezik predstava se ne preporučuje mlađima od 16 godina.

Trajanje: 65 min.

Designed by T-mark Vinkovci