Drama GOSPOĐICA JULIJA

Drama GOSPOĐICA JULIJA

Gospođica Julija, drama
(c) Kristijan Cimer (kcimer at gmail.com)
www.facebook.com/kcimer/photos_albums

August Strindberg: GOSPOĐICA JULIJA

Zajednička predstava Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku

Premijera u Vinkovcima – Petak, 06. studenog 2020.
Premijera u Osijeku – Subota, 14. studenog 2020.

Trajanje: 90 min.

Sa švedskog preveo: Mišo Grundler
Režija: Aida Bukvić

Dramaturgija: Marijana Fumić

Scenografija i kostimografija: Saša Došen
Skaladatelj: Igor Valeri
Oblikovanje svjetla: Tomislav Kobia

Igraju:
Gospođica Julija, 25 god. – Matea Marušić
Jean, lakaj, 30 god.– Vladimir Tintor
Kristina, kuharica, 35 god. – Petra Blašković

 

Grofovska kćer Julija iz čiste dosade i inata stupa u ljubavnu vezu sa slugom na imanju njezina oca. Priča o dominaciji i manipulaciji, staleškom i rodnom nadmetanju završava tragično, a publiku do samoga kraja drži u neizvjesnosti.
“…duboka tišina prekinuta pljeskom na premijeri Gospođice Julije”
(c) Kristijan Cimer (kcimer at gmail.com)www.facebook.com/kcimer/photos_albums

Gospođica Julija je drama švedskog književnika Augusta Strindberga napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine, poznata kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. vijeku.
Radnja se događa na imanju švedskog grofa na Ivan dan 1874. godine. Naslovna protagonistica je grofova kćer koja, motivirana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaja, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, usprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja. Radnja prikazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedni drugim – Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac – te kako će ta igra na kraju završiti s tragičnim posljedicama.

Naša najnovija predstava osvojila je i publiku i struku:

“Predstava za pamćenje s izvrsnim glumačkim izvedbama i vizualnim identitetom.” Alen Biskupović, @kazalište.hr

“Predstava me oduševila, najbolja dosad režija Aide Bukvić koju sam ispratio.” Tomislav Čadež, @jutarnji list

“…nemoguće je bez snažne i nepokolebljive trojke….stvarajući potresna lica usuda svakodnevice.” Davor Špišić, @telegram.hr

“Dragulj koji su svi jako željno čekali na sceni. Iskrena uigranost i iskrena emocija potiču publiku na razmišljanje, maštanje, propitkivanje!” Narcisa Vekić, @glas slavonije

Na svečanosti zatvaranja 22. Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav – tematskog naziva “Festival žudnje”, održanoj u atriju Pučkog otvorenog učilišta “Ante Babić” nagrada žirija, za najbolji glumački par dodijeljena je Mateji Marušić i Vladimiru Tintoru uloge u predstavi “Gospođica Julija”, redateljice Aide Bukvić u izvedbi Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, nastaloj u kooprodukciji s HNK-om Osijek. Žiri je ustvrdio da je svojim glumačkim nastupom ovaj par zorno oblikovao paletu najosjećajnijih ljudskih stanja.
OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA: Zlatni Lav dodjeljuje se Mateji Marušić i Vladimiru Tintoru za najbolji glumački par na ovogodišnjem festivalu. Mateja Marušić i Vladimir Tintor su u Strinbergovoj “Gospodični Juliji” u koprodukciji GRADSKOG KAZALIŠTA JOZA IVAKIĆ VINKOVCI I HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U OSIJEKU oblikovali su i odigrali paletu najskrivenijih ljudskih osjećajnih stanja. Stvorili su živu kazališnu fresku protkanu živim, uvjerljivim, najsuptilnijim i potresnim strunama pronađenim i osvjetljenim u dubinama ljudske duše. Bili smo svjedoci stvaranja tankih profinjenih niti žudnje, nemoći, ovisnosti, manipulacije nejednakopravnosti i krhkosti. U odličnoj režiji Aide Bukvić koja toksičan odnos oblikuje kroz kontrapunkt u kojem glumci oblikuju svoje vrhunske interpretacije likove Jana i Julije u svoj životnoj sve-ovisnosti koja zahtjeva vrhunsku glumačku disciplinu, kondiciju i raskoš talenta.

Na “24. Art Trema Festu 2021.” u Rumi nagrada za najboljeg glumca, za ulogu u predstavi „Gospođica Julija”, dodijeljena je Vladimiru Tintoru.

Na “30. Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru 2021. tročlani stručni žiri u sastavu dr. Miroslav Radonjić, Duško Ljuština i Milan Caci Mihailović nagradu za glumicu večeri “Zoranov brk” dodijelio je glumici Matei Marušić za ulogu gospođice Julije, a nagradu za vizualni identitet predstave Saši Došen koja je zaslužna za scenografiju i kostimografiju predstave “Gospođica Julija”.

Iz medija:

VIJESTI IZ KULTURE, HRT
GLAS SLAVONIJE
NOVOSTI
SLAVONSKI.HR
TEATAR.HR
KRITIKA Alena Biskupovića, Kazalište.hr: PREDSTAVA ZA PAMĆENJE S IZVRSNIM GLUMAČKIM IZVEDBAMA I VIZUALNIM IDENTITETOM
KRITIKA Davora Špišića, Telegram.hr

Galerija fotografija:

Designed by T-mark Vinkovci