Gostovanje predstave MACBETH u Poljskoj

Gostovanje predstave MACBETH u Poljskoj

Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Osijeku 14. listopada 2017. godine premijerno je postavilo tragediju Williama Shakespearea Macbeth. Predstava je izvorno nastala kao ispitna produkcija 3. godine preddiplomskog sveučilišnog studija Glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku pod mentorstvom Jasmina Novljakovića, koji je i adaptirao i režirao tekst za potrebe premijerne izvedbe. Kostime je osmislila Jasminka Petek Krapljan, prostor Jasmin Novljaković u suradnji s ansamblom, a suradnici iz područja glume, pokreta, govora i pjevanja su: Goran Grgić, Saša Anočić, Alen Čelić, Selena Andrić te Danijela Pintarić. Macbeth je uspješna predstava na nekoliko razina. Mladi glumci (Antonija Mrkonjić, Josipa Oršolić, Katarina Šestić, Zdenka Šustić, Lovorka Trdin, Lino Brozić, Marko Capor, Marijan Josipović, Gabrijel Perić) na samom su početku karijere dobili priliku stati na profesionalne kazališne daske i pokazati što mogu, suradnja Umjetničke akademije i hrvatskih kazališta i dalje se uspješno nastavlja, a kazalište kao mjesto kulture, poticanja osvještavanja i reakcije na okružujući kontekst ponovo je iznjedrilo društveno angažiranu i bolno suvremenu predstavu koja, nažalost, ponajbolje opisuje stalnost povijesne mijene.

 

Veliko nam je zadovoljstvo što se s ovom predstavom, na poziv Teatr Osmego dnia iz Poznana, možemo predstaviti publici u Poljskoj (Poznan, Krakov, Varšava), na mini turneji od 18. do 24. veljače 2018. god.

 

O PREDSTAVI: “Krvavu tragediju ” W. Shakespearea prati glas teksta koji uvijek u radu donosi mnogo nepredviđenih događaja. U ovoj adaptaciji pokušavamo doprijeti do spoznaje imanentnog zla koje je skriveno duboko u svakom čovjeku i koje čeka dovoljno snažan glas kušnje da se pokrene. I tako Vještice igraju vrlo važnu ulogu, stalno su prisutne uz naše junake i uživaju promatrajući svijet zla koji otvaraju i koji obuzima sve ljude. Ali, duboko u čovjeku je i Savjest.

Designed by T-mark Vinkovci