“Što žena umije” (premijera)

“Što žena umije” (premijera)

Događaj Arhiva predstava

Što žena umije, predstava GK Joza Ivakić Vinkovci

Petak 05. ožujka u 20:00 sati:

ŠTO ŽENA UMIJE – pučka igra o feminističkim temama

Koprodukcija Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Gradskog kazališta “Kristalna kocka vedrine”Sisak

Tekst i dramaturgija, prema motivima humoreske M. J. Zagorke: Biljana Čakić
Redateljica: Biljana Čakić
Scenograf: Davor Molnar
Asistentica scenografa: Anamarija Šerbetar
Kostimografkinja: Zdenka Lacina
Asistentica kostimografkinje: Jasminka Petek Krapljan
Dizajn plakata i programske knjižice: Mirela Andabak
Odabir glazbe: Miljenko Puljić
Šminka i frizura: Ruža Miler
Video: Darko Bušnja

PODJELA:
Anka / Marija Jurić Zagorka – Selena Andrić
Nera/ Ruža – Matea Marušić
Siniša / Vicentije – Vladimir Andrić
Mirko /Damir – Vedran Dakić
A.G. Matoš – Zorko Bagić

U VIDEO PROJEKCIJI:
Zofka Kveder – Nataša Veselinović
Virginia Wolf – Lucija Subotić
Mira Kočonda – Laura Šalov
A.G. Matoš – Zorko Bagić

Komedija o muško – ženskim odnosima napisana je po motivima humoreske “Što žena umije” Marije Jurić Zagorke. To je Zagorkin prvi dramski tekst, koji je potpisala s tri zvjezdice, a predstava je praizvedena 1901. god. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu jer su čelnici HNK-a mislili da je tekst anonimno poslala ugledna osoba iz visokog zagrebačkog društva. Izvela su je tada vodeća imena hrvatskog glumišta, a kritika i publika su je oduševljeno prihvatili. Kada se saznalo da je tekst napisala Zagorka, predstava je ukinuta, uz ispriku publici što su gledali komad nedostojne autorice “koja je bila na paši, kad se komad davao”. Nakon toga, izašle su nove, ovaj put loše kritike, a Zagorkina djela trajno su dobila naziv “šund literatura za kravarice”. Bez obzira na javni linč, uz nju su stali đaci i studenti, tadašnje slobodoumne i progresivne snage, koji su u Zagorki prepoznali suborca za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, od Austro-Ugarske.

Dramatizaciju i tekst za predstavu napravila je Biljana Čakić, prema motivima navedene jednočinke Marije Jurić Zagorke, uz prilagodbu današnjem vremenu. Ova se komedija bavi pitanjima feminizma i ženske emancipacije u današnjem društvu te krugu obitelji, sa duhovitim replikama i finom satirom.

Ljubaznošću Croatia Records u predstavi koristimo pjesmu Croatia Records i Stjepan Jimmy Stanić: Kukavica (Jarda Jankovec – Petar Erceg – Zlatko Černjul) ℗ 1984 Croatia Records, a ljubaznošću Petra Graše ulomak pjesme “Brodolom” u izvedbi Danijele Martinović / autor Petar Graša na čemu smo neizmjerno zahvalni. Također su korištene snimke iz filma “Zagorka” autorice Biljane Čakić, u produkciji FADE IN ZAGREB FILM I HRT.Zahvaljujemo Muzeju Slavonije na posudbi kostima te upravi HNK u Osijeku u čijem je prostoru snimljena video projekcija.U predstavi koristimo umjetničke slike Slave Raškaj, Nevenke Arbanas, Wiehler goblene.

CIJENA ULAZNICE: pretprodaja 40 kn / na dan izvedbe 50 kn / za “prijatelje kazališta” 30 kn

Galerija fotografija (autor Boris Suhovski):

 

 

Designed by T-mark Vinkovci