“PER CRUCEM AD LUCEM”, Dubravko Duić Dunja, otvorenje izložbe

“PER CRUCEM AD LUCEM”, Dubravko Duić Dunja, otvorenje izložbe

Događaj Arhiva predstava

PER CRUCEM AD LUCEM

Četvrtak 7. travnja, 19:00h: otvorenje izložbe slika i skulptura -Dubravko Duić Dunja PER CRUCEM AD LUCEM

Povodom Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, izložba slika i skulptura sakralne tematike (18 izložaka od kojih je 4 raspela, 8 minijatura 19×19 cm i 6 velikih slika 50×40)

Moderator: Krešo Marić

Izložba se može pogledati slijedeća dva tjedna. Nakon Vinkovaca, izložba odlazi u Strossmayerovu galeriju u Đakovu.

Dubravko Duić Dunja rođen 1953. u Borovu naselju. Slikarstvom, skulpturom, medaljerstvom i ilustracijom knjiga bavi se od 1984.god. Također piše poeziju i do sada su mu objavljene dvije zbirke pjesama. Sudionik je Domovinskog rata, dragovoljac i branitelj Vukovara, bivši logoraš srpskih koncentracijskih logora, hrvatski vojni invalid Domovinskog rata i umirovljeni časnik hrvatske vojske. Živi u Vukovaru.

DUIĆ O IZLOŽBI:

Stara izreka: „Per crucem ad lucem“ „Po križu k svjetlu“!“, koju je skovala drevna krščanska askeza, govori u stvari da istom po trpljenju, iz ljubavi prema Bogu i bližnjem, postižemo spasenje.

Dogovor za ovu Vinkovačku izložbu, temeljio se upravo na tome da na najveći kršćanski blagdan Uskrs, narišem dio križnog puta Krista! Kažem dio jer mi nije bila namjera risati svih 14 postaja. Naime, središte cijele ove izložbe je Križ. Taj čudesni Kristov križ, u kojem se spaja vertikala (ljubav prema Bogu) i horizontalna (ljubav prema čovjeku), a sve se susreće u Križevnoj točki, je znak kršćanske pobožnosti kroz duga stoljeća, znak osjećajnosti prema raspetom Kristu. Ništa ne može biti jasnije od Križa! Križ je simbol muke, patnje, ali i nade . Univerzalni znak. Koliko mi znači ovo izlaganje u Jozi Ivakiću ne moram ni govoriti.

Puno mi znači svaki dolazak u hrvatske Vinkovce!

 

Designed by T-mark Vinkovci