Premijera predstave za djecu “Postolar i vrag” u sklopu 28. lutkarskog proljeća.

Premijera predstave za djecu “Postolar i vrag” u sklopu 28. lutkarskog proljeća.

Događaj Arhiva predstava


Subota, 01. travnja u 11:00 sati: PREMIJERA obnovljene predstave za djecu: POSTOLAR I VRAG / u sklopu 28. Lutkarskog proljeća

ULAZ SLOBODAN (obavezno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kazališta)

 

Prema motivima poeme A. Šenoe: POSTOLAR I VRAG

Dramatizacija i režija: Ivan Ćaćić
Scenografija: Ivan Ćaćić
Kostimografija: Ivan Ćaćić i Ria Trdin
Glazba: Ivan Ćaćić
Dizajn plakata: Mirela Andabak

Igraju: Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Nataša Veselinović, Zorko Bagić

August Šenoa svoje je povjestice pisao prema narodnim motivima prikazujući tradicionalnu narodnu mudrost i slabost čovjeka kada se nađe u teškoj situaciji. Slabosti je prikazivao ne osuđujući čovjeka, nego naglašavajući kako se to može dogoditi bilo kome, ali da je važno pokajati se, pokazati poniznost, žaljenje i plemenitost duše, što bi rezultiralo u očišćenju od zla, oprostu grijeha i razrješenju priče. Isti motiv nalazimo i u ovoj priči. Siromašni i pošteni Postolar u teškoj je financijskoj situaciji. Ima tri kćeri čije financijske potrebe ne može zadovoljiti te mu na vrata dolazi vrag i nudi mu pomoć u zamjenu za njegovu dušu po koju će doći za sedam godina. Shvativši što je napravio, Postolar se pokaje te Bog dolazi u ljudskom obliku putnika-namjernika tražeći Postolarovu pomoć koju mu ovaj bez razmišljanja pruži, pa mu čak i besplatno popravi cipele. Zauzvrat mu Bog ispuni tri želje – podari moć tronošcu, čekiću i Postolarovim cipelama da uhvate vraga i ne puštaju ga dok Postolar to ne zaželi.

Poučna i na široko poznata priča o siromašnom starcu koji dušu predaje vragu. Radnja je smislena i logična, prijelazi između scena su tečni, a trajanje je prilagođeno dječjem uzrastu. U predstavi se koriste različite lutkarske tehnike -zijevalice, teatar sjena, lutke nadnaravne veličine koje prekrivaju animatorov torzo. Uveden je i narator – cipela koju ju je Postolar oduzeo vragu i koja prepričava događaj malim cipelama u Postolarovoj radnji prije odlaska na počinak, što omogućava komunikaciju s djecom te im je olakšano praćenje i razumijevanje predstave, dajući priči jasan uvod i zaključak.

Trajanje: 35 minuta

Za uzrast: 5+

 

Designed by T-mark Vinkovci