Predstava “U IME OCA”

Predstava “U IME OCA”

Događaj Arhiva predstava

U ime oca

Nedjelja, 27.ožujka u 20:00 sati – predstava U IME OCA / NP Tuzla i Alpha Group
Riječ je o dokumentarno-plesnom komadu čiji su autori umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Austrije, a režirao je Darrel Toulon.

Predstava govori o iskustvima članova Udruženja Zaboravljena djeca rata, djece rođene zbog rata i djece rođene kao posljedica silovanja žena u minulom ratu u Bosni i Hercegovini.

Pored predstave, svi prisutni će imati priliku razgovarati sa članovima Udruženja Zaboravljena djeca rata, predsjednicom/članicom Udruženja Ajnom Jusić, kao i glumcima predstave. Predstavu igraju glumci iz Narodnog pozorišta Tuzla.

Udruženje Zaboravljena djeca rata, nastalo 2015. godine radi na pravnoj i društvenoj prepoznatljivosti kategorije „djece rođene zbog rata“. Pored toga, ZDR radi na podršci, jačanju kapaciteta i kreiranju sigurnog okruženja za djecu rođenu zbog rata i žene koje su preživjele ratna silovanja bez obzira na etničku pripadnost u BiH. Za vrijeme rata u BiH silovano je između 35.000 i 50.000 žena. Veliki broj njih je zatrudnjelo, a većina ih je rodila djecu koju sistem u BiH još uvijek ne prepoznaje. Predstava “U ime oca”, nastala je u koprodukciji The Alpha Group i Narodno pozorište Tuzla, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo. Značaj ove predstave ogleda se u mogućnosti da se progovori o ovoj temi, buđenje svjesnosti da djeca rata postoje, kako bi prestali biti nevidljivi, te pomoć društvu da to prihvati.

ULAZ SLOBODAN, povodom Dana kazališta (27. ožujka).

Trajanje: 60 min.

Designed by T-mark Vinkovci