Teštamenat

Tekst: Pero Budak
Redateljica: Andrijana Raguž

Igraju: Mirjana Galić, Željko Mandić, Andrija Badžek, Ilija Červen, Bruno Vendling, Domagoj Ivanković, Ivan Simon, Marija Cvitkušić, Ivan Frančić, Jelena Sadrić, Danijela Cvitanović, Dinka Zaluški, Vilim Tanocki, Ivan Jukić.

Teštamenat je urnebesna komedija čiji su glavni adut karikaturni likovi, a predstavlja sliku Like 1960-ih. Radnja je zasnovana na bizarnoj priči o lakrdijašu Ljudanu, koji se proglasi mrtvim zbog ugovora s televizijom koja snima narodne običaje kraja, a među njima i karmine. Sumještani njegovu neslanu šalu progutaju, no ubrzo se sam Ljudan počinje zapletati u mrežu vlastitih laži.

Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci želi Vam ponuditi predstavu Teštamenat čiju režiju potpisuje Andrijana Raguž, a koja je nastala u suradnji dvaju vinkovačkih kazališta, Kazališta Nova Scena i Gradskog kazališta “Joza Ivakić”.

Riječ je o urnebesnoj komediji Pere Budaka koju je vinkovačka publika s oduševljenjem prihvatila.
Kako je Teštamenat vrlo zanimljiv svim uzrastima, nudimo ga i osnovnoškolcima (od 5 do 8 razreda) te srednjoškolcima.

Posebnost predstave očituje se u odličnoj izvedbi glumaca srednjoškolaca koji će svoje vršnjake zasigurno privući kazališnoj umjetnosti te dokazati da je kazalište hram kulture koji će mlađim naraštajima pomoći razvijanju senzibiliteta za umjetnost.

Da se radi o zaista kvalitetnoj predstavi najbolje govore riječi selektorice dr.sc. Dubravke Crnojević Carić, glumice, redateljice i profesorice na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu: ”

Izvrsna predstava u koju je uložen velik i ozbiljan rad, napravljena vrlo profesionalno. Redateljski rukopis vrlo zanimljiv. Predstava koja ni u jednom trenutku nije padala, naprotiv, cijelo vrijeme je rasla. Nigdje nije bilo praznog hoda, sve stvari posložene su vrlo precizno. Režija, koreografija, scenski pokret izvanredni. Svi likovi rađeni su vrlo precizno i sofisticirano. Nigdje nema kreveljenja niti pretjerivanja koji bi publiku kupovali na jeftin način. Cijela glumačka ekipa sjajna! Odlična kolektivna igra. Mladi glumci genijalni! Iako se radi o urnebesnoj komediji, ova predstava je puno više od same zabave, ona ima svoju toplinu i profinjenost i ni u jednom trenutku ne odlazi u jeftin humor. Iznimno sam zahvalna da sam mogla pogledati tu predstavu koja je i redateljski i glumački briljantna. Čestitam od srca”.

Predstava je na Smotri kazališnog amaterizma proglašena najboljom predstavom naše županije te je predložena za državno natjecanje, a ujedno je i predstava sa najviše nominacija i nagrada!

NOMINACIJE:
– Teštamenat – za najbolju predstavu u cjelini
– Andrijana Raguž – za najbolju režiju
– Mirjana Galić – za najbolju glavnu žensku ulogu (Kika)
– Željko Mandić – za najbolju glavnu mušku ulogu (Ljudan)
– Jelena Sadrić – za najbolju sporednu žensku ulogu (Baba)
– Ivan Simon – za najbolju sporednu mušku ulogu (Ludonja)
– Domagoj Ivanković – za najbolju sporednu mušku ulogu (Joco)
– Teštamenat – za njegovanje kulturne baštine

NAGRADE:
– Željko Mandić – za najbolju glavnu mušku ulogu (Ljudan)
– Ivan Simon – za najbolju sporednu mušku ulogu (Ludonja)
– Teštamenat – za njegovanje kulturne baštine

FOTOGRAFIJE:

VIDEO:

IZ MEDIJA:

Vikovački “Teštamenat” putuje u Pazin (Glas.hr)

Ansambl kazališta Joza Ivakić ove subote premijerno izvodi komediju ‘Teštament’ (Večernji list, Branimir Bradarić)

“Teštamenat” najviše nagrada i nominacija (Glas Slavonije, Mario Kokaj)

Designed by T-mark Vinkovci